Je gazon mooi houden? Dit zijn de beste tips!

Wil jij het hele jaar lang genieten van een mooie tuin en een gezond gazon? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw gazon mooi en gezond blijft. Wil jij weten hoe je jouw gazon het beste kunt onderhouden en verzorgen? Lees dan snel verder, want in dit blog lees je de beste tips voor een gezond gazon.

  1. Regelmatig maaien

Om het gazon gezond te houden, is het essentieel dat je je gazon regelmatig maait. Zorg ervoor dat je hierbij rekening houdt met de groeiperiodes van je gazon; je kunt het gras in de lente en winter het beste niet te kort maaien. Is het gras weer volop aan het groeien? Dan kun je het gras wel zo’n twee keer per week gaan maaien. 

  1. Onkruid verwijderen

Een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je gazon is het verwijderen van onkruid. Dit kun je doen door middel van een onkruidsteker, maar bij gebrek aan tuingereedschap kun je dit ook met een simpele schroevendraaier doen. Heb je last van problemen met onkruid, zoals rooddraad of de groei van paardenbloemen? Dan kan het nodig zijn om een onkruidverdelger te gebruiken.

  1. Bemesten

Om je gazon mooi groen te houden is het regelmatig bemesten van je gazon van groot belang. Wil je de structuur van het gazon verbeteren? Dan doe je er goed aan om organische meststoffen kopen. Deze komen de bodemstructuur ten goede. 

  1. Beluchten

Een minder bekende, maar zeer efficiënte manier om het gazon te onderhouden, is je gazon beluchten. Door het gazon te beluchten, zorg je er voor dat de wortels van het gras voldoende zuurstof krijgen. Dit komt de gezondheid van het gras ten goede. Ook vergroot je door het gazon te beluchten de toevoer van licht en water. Daarnaast zorgt het beluchten van je gazon ervoor dat de bodem nieuw zaad en voedingsstoffen beter kan opnemen. Zo krijgt je gras sterkere wortels. 

  1. Bijzaaien

Heb je kale plekken in het gazon gespot? Deze kunnen ontstaan zijn door een onvoldoende bemesting, teveel schaduw, mosgroei, of onkruid. Je kunt de kale plekken op een gemakkelijke manier weer herstellen door gras bij te zaaien. 

 

  1. PH-waarde controleren en herstellen

Een gezond gazon kan alleen groeien in een gezonde bodem. Zorg er dan ook voor dat je regelmatig de PH-waarde van de bodem controleert. Is de PH-waarde van het gazon te laag? Dan kun je wat kalk strooien om de waarde te herstellen.