Muren behangen: tips voor een geslaagd resultaat

Het behangen van muren kan een flinke klus zijn, maar het resultaat is vaak prachtig. Ben jij van plan om jouw behang binnenkort te vernieuwen? Of ben je bijvoorbeeld net verhuisd en wil je inspiratie opdoen voor het behangen van je muur? Deze blog geeft je een aantal tips over het treffen van voorbereidingen, het behang kiezen en meer. Lees gauw verder en ga snel aan de slag. 

Voorbereidingen treffen

Je weet wat ze altijd zeggen: “een goede voorbereiding is het halve werk.” Zorg ervoor dat de muren schoon en droog zijn voordat je begint met behangen. Verwijder oude behangresten en maak de muur schoon met een geschikt schoonmaakmiddel. Vul ook eventuele gaten en scheuren in de muur op met plamuur en schuur de muur glad. De middelen die je hiervoor nodig hebt kun je allemaal vinden bij de Praxis of Gamma. Heb je die niet in de buurt? Geen zorgen, want iedere bouwmarkt zal geschikte tools en middelen voor je hebben. 

Behang kiezen

Het kiezen van het juiste behang is belangrijk voor het gewenste resultaat. Er zijn veel verschillende soorten behang verkrijgbaar, zoals vliesbehang, papierbehang en vinylbehang. Elk type behang heeft zijn eigen eigenschappen en voor- en nadelen. Zo is vliesbehang gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen, en is vinylbehang goed bestand tegen vocht. Wist je dat je ook speciale soorten behang hebt, zoals hout behang of bloemen behang? Het leuke hieraan is dat je zo de natuur bij jou thuis in huis haalt. Kies het behang dat het beste past bij jouw wensen en de ruimte waarin het wordt aangebracht.

Aan de slag

Begin met het afmeten van de muur en het behang. Zorg ervoor dat je voldoende behang hebt om de muur te bedekken en houd rekening met patroonherhalingen. Breng vervolgens behanglijm aan op de muur of op het behang. Zorg ervoor dat je het behang goed aandrukt en eventuele luchtbellen verwijdert. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts. Let er daarnaast op dat je het behang niet te ver door laat lopen op de volgende muur, om te voorkomen dat het behang gaat krimpen of uitzetten.

Afwerking

Als het behang is aangebracht, moet je nog een aantal afwerkingsstappen uitvoeren. Snijd het overtollige behang af met een scherp mesje en verwijder eventuele behanglijmresten met een vochtige doek. Werk ook de hoeken en randen goed af. Vervolgens is het zaak om het behang goed te laten drogen voordat je eventuele accessoires of meubels terugplaatst.